Är det okej eller inte?




Ska man publicera bild och namn på en person som är misstänkt för ett brott?
För någon dag sedan gick Expressen ut med både bild och namn på den person som då satt häktad,misstänkt för skjutningarna i Malmö.
Det var många som förundrades över detta, att en större tidning gick ut med detta i ett så pass tidigt skede.
Expressens chefsredaktör Thomas Mattsson skrev idag en förklaring till publiceringen på sin blogg .

- "uppenbart allmänintresse av att så konkret som möjligt skildra och försöka förklara de uppmärksammade vansinnesdåden mot malmöbor" Detta var huvudargumentet vilket även Aftonbladet kommer med idag, när dem själva någon dag efter Expressen går ut med samma uppgifter.
Aftonbladet förklarade att dem väntade på klara besked från den tekniska bevisningen och även en första värdering från domstolen innan dem gick ut med samma uppgifter, uppgifterna som redan tidigare läckt ut medhjälp av andra sociala mediekanaler.

Diskussionen som följer nedanför Thomas Mattssons blogginlägg är inriktad på skildringen av brott med en gärningsman som är invandrare respektive svensk. Intressant att den här diskussionen ALLTID ska dyka upp vid dessa tillfällen. Det är folk som klagar på att man alltid går ut med bild och namn när det handlar om gärningsmän som är svenskar men att man aldrig publicerar när det handlar om invandrare. Man tar bl.a. upp fallet i Landskrona där en invandrare misshandlade en äldre kvinna och hennes man.Personen undrar varför man inte då gick ut med personens bild och namn.
Det är många som vill diskutera och tycka till om just det.
Varför väljer man att publicera vissa och inte alla?!
Jag själv håller inte med om att svenskarna oftast hängs ut, det finns många artiklar där man skriver gärningsmannens härkomst eller hudfärg så människor kan utläsa själva att det handlar om en invandrare.
För flera år sedan fick medierna kritik om att dem alltid skrev just hudfärg i deras artiklar för att belysa att det faktiskt inte var en svensk som gjort brottet.  Så undrar man varför SD får mer och mer väljare.
Nu är det omvänt!

Jag tycker att man ska skriva om brottet oavsett om det är en svensk eller invandrare det ska inte ha någon större betydelse, det viktigaste är att upplysa folk om brottet och att folk är uppmärksamma.

Eller är det mediebevakningen kring alla dessa händelser som gör oss ännu mer oroliga,ännu mer ängsliga.
Jaa, medierna kan användas i många olika avseenden det är just därför jag vill jobba som journalist!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0